Czym jest dieta bezglutenowa?

Ostatnimi czasy szczególnie dużo słyszy się o glutenie, alergii na gluten i diecie bezglutenowej. Niektórzy mówią, że to kolejna moda, inni, że faktycznie gluten może negatywnie wpływać na niektórych ludzi… Jak jest naprawdę? Czym jest gluten i jak rozpoznać jego nietolerancję?

Kiedy powinniśmy jeść żywność pozbawioną glutenu?

żywność bezglutenowaGluten to białko występujące w zbożach i produktach je zawierających. Choroba związana z nietolerancją glutenu to celiakia i najczęściej objawia się ona u dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży. Do jej charakterystycznych objawów należą: bóle i wzdęcia brzucha, utrata masy ciała, biegunki, stany depresyjne, uporczywa anemia, a w przypadku dzieci również zaburzenia wzrostu i rozwoju. Objawy te należy oczywiście skonsultować z lekarzem, który skieruje nas na odpowiednie badania. Dopiero w chwili, gdy celiakia zostanie oficjalnie u nas stwierdzona i potwierdzona wynikami badań, powinniśmy zmienić naszą dietę na dietę bezglutenową. Specjaliści wskazują, że, pod żadnym warunkiem, nie powinniśmy decydować się na przejście wyłącznie na żywność bezglutenową, w chwili, gdy nie jesteśmy obciążeni celiakią. Żywność bezglutenowa, jak sama nazwa mówi, jest rodzajem pożywienia pozbawionym glutenu. Zaliczają się więc do niej, m.in. mleko, białe i żółte sery, masło, wędliny, mięso i ryby, kasza kukurydziana, dżemy, warzywa i owoce, ryż. Przy ograniczeniu do diety bezglutenowej, należy pamiętać, by przy zakupywaniu produktów newralgicznych, takich jak pieczywo, makarony, ciastka, zwracać uwagę na skład i wykluczać z niego pszenicę, żyto oraz jęczmień.

Celiakia, a także idąca za nią dieta bezglutenowa, są sporym wyzwaniem dla osoby, u której została ona wykryta. Na szczęście, dzisiejszy rynek i powstawanie coraz większej liczby sklepów ze zdrową żywnością, przychodzą nam z pomocą i umożliwiają normalne życie.