Ochrona prawna nazwy Szampan

Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan. We Francji pierwszy musujący szampan powstał przypadkowo. W tamtych czasach bąbelki uważano za wadę. W 1844 roku Adolphe Jaquesson wynalazł muselet (kapsel). Początkowe wersje były nieco trudne do zastosowania i niewygodne do usunięcia.

Szampan – szczególny rodzaj wina musującego

szampan moetNawet wtedy, gdy został celowo produkowany jako wino musujące, szampan moet był przez bardzo długi czas wytwarzany metodą méthode rurale, gdzie wino było zabutelkowane przed zakończeniem wstępnej fermentacji. W XIX wieku nastąpił gwałtowny wzrost produkcji szampana, przechodząc od regionalnej produkcji 300 000 butelek rocznie w 1800 roku do 20 milionów butelek w roku 1850. W 2007 r. sprzedaż szampana osiągnęła rekord wszech czasów, 338 milionów butelek. W XIX wieku szampan był zauważalnie słodszy niż dzisiejsze szampany. Trend w kierunku bardziej wytrawnego szampana rozpoczął się, gdy Perrier-Jouët postanowił nie słodzić rocznika 1846 przed wyeksportowaniem go do Londynu. Wina musujące produkowane są na całym świecie, ale wiele struktur prawnych zastrzega słowo Champagne wyłącznie dla win musujących z regionu Szampanii, produkowanych zgodnie z przepisami Comité Interprofessionnel du vin de Champagne. W Unii Europejskiej i wielu innych krajach nazwa Champagne jest prawnie chroniona przez system madrycki na mocy traktatu z 1891 roku, który zastrzegł ją dla wina musującego produkowanego w tytułowym regionie i spełniającego standardy określone dla niego jako appellation d’origine contrôlée.

Ochrona ta została potwierdzona w Traktacie Wersalskim po I wojnie światowej. Podobną ochronę prawną przyjęło ponad 70 krajów. Ostatnio Australia, Chile, Brazylia, Kanada i Chiny przyjęły ustawy lub podpisały umowy z Europą, które ograniczają użycie terminu „Champagne” tylko do produktów wytwarzanych w regionie Szampanii.