Prawidłowa uprawa porzeczki

Tradycja uprawy porzeczek w Polsce jest bardzo duża. Jest to jeden z tych owoców, które kojarzą się dość mocno z naszym krajem. Obecnie bardzo duża część tych owoców uprawiana jest na dużych plantacjach. Nie mniej jednak jesteśmy w stanie znaleźć także takie osoby, które uprawiają pojedyncze krzaczki w swoich przydomowych ogrodach, czy na działkach.

Świeże owoce porzeczki

sadzonki porzeczekW ten sposób każdego roku mają one dostęp do świeżych owoców porzeczki. najbardziej rozpowszechnionymi rodzajami porzeczek są porzeczki czerwone i czarne. Cechują się one dość kwaśnym smakiem, ale idealnie nadają się na przetwory. Mowa tutaj między innymi o kompotach, sokach, czy dżemach. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Jednak wszystko zależy od odmiany porzeczki. Po zbiorach krzewy można przyciąć, tak aby na wiosnę wypuściły młode pędy. Dzięki temu sadzonki porzeczek, które posadziliśmy jakiś czas temu będą w stanie każdego roku wydawać większy plon. Sama ich uprawa nie należy do szczególnie skomplikowanych. Warto jest jednak zwrócić szczególną uwagę na konieczność dokonywania oprysków przeciwko mszycom, czy chorobom grzybowym. Bardzo często te dwa schorzenia dotykają niemalże każdą ich odmianę. Opryski należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producentów środków. Na ogół najbardziej odpowiednim czasem jest wczesna wiosna, a także okres lata i jesieni, gdy owoce są już zebrane.

Dzięki stosowaniu się do tych zaleceń resztki pestycydów nie będą znajdowały się w owocach, które będziemy zbierali. Z tego też powodu konieczne jest weryfikowanie wszystkich informacji zawartych na opakowaniu. Dzięki temu nasze porzeczki będą chronione przed szkodnikami i z roku na rok będziemy mogli cieszyć się coraz większą ilością owoców ze zbiorów pochodzących z naszego ogrodu.