Pyszne bułki bezglutenowe

Większość z nas lubi zjeść na śniadanie świeże pieczywo z masłem i dodatkami, ponieważ jest smaczne. W sprzedaży znajdziemy przeróżne wyroby piekarnicze, które dzielimy na pieczywo i bułki. Co do ich zawartości, to mogą być wykonane z wielu rodzajów mąk.

Jak smakuje bułka bezglutenowa?

bułki bezglutenoweOsoby posiadające nietolerancje pokarmowe czy chorujące na celiakie, muszą częściowo lub całkowicie zrezygnować ze spożywania wszelkich wypieków z zawartością mąki pszennej. Jest ona głównym źródłem glutenu, którego te osoby unikają. Coraz częściej w piekarniach można spotkać pieczywo i bułki bezglutenowe, które są bardzo smaczne i pożywne. Chyba każdy już słyszał o bułkach kukurydzanych, które w swoim składzie mogą mieć wyłącznie mąkę kukurydzianą, która jest bezglutenowa lub mieć jedynie jej dodatek. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet na produktach lub pytanie sprzedawców o skład danego wypieku. Z uwagi na cenę mąk bezglutenowych, wypieki tego typu są znacznie drożne niż klasyczne pszenne, ale są za to zdecydowanie bardziej wartościowe. Wiele osób spożywa bułki be glutenu, z uwagi na ich zawartość witamin i minerałów. Ich smak jest nieco inny niż bułek pszennych, gdyż mają często delikatny aromat użytej do produkcji mąki. W piekarniach możemy już znaleźć bułki gryczane, jaglane czy kukurydziane, które często mają dodatki w postaci pestek i nasion, więc ich wartość odżywcza dodatkowo wzrasta. Takie bułki można też wykonać samemu w domu na bazie drożdży lub sody oczyszczonej czy proszku do pieczenia.

Z pewnością każdemu smakoszowi bułek zasmakują ich bezglutenowe wersje, ponieważ są miękkie i chrupiące. Mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej, ale także te, które pragną urozmaicić swoją dietę o cenne składniki odżywcze.