Roślinny olej rzepakowy

Wiadomym jest, że spożywanie tłuszczy jest niezbędne, by organizm i wszystkie jego funkcje i układy działały sprawnie. Układ hormonalny bazuje na tłuszczach i bez nich nie może funkcjonować. Ważne, by dostarczać ciału dobre, nienasycone i naturalnie występujące w naturze tłuszcze, a nie przetworzone i sztucznie powstające zamienniki. Roślinne tłuszcze są uważane za najzdrowsze i potrzebne w codziennej diecie.

Olej rzepakowy i jego właściwości

olej rzepakowy zimnotłoczony niefiltrowanySpożywczy olej rzepakowy powstaje z rośliny rzepaku, którego w Polsce jest pod dostatkiem. Czym różni się od pozostałych, roślinnych olejów? Każdy z nich ma tłuszcze nienasycone i nasycone; rzepakowy ma tych ostatnich najmniej. Przez to właśnie jest uważany za równie zdrowy i dobry, jak oliwa z oliwek. Olej rzepakowy zimnotłoczony niefiltrowany to taki, do produkcji którego nie stosuje się wysokich temperatur. Dzięki temu uzyskany olej jest pełen wartości odżywczych, które nie uległy zniszczeniu. Brak filtracji utrzymuje olej w swojej naturalnej, roślinnej postaci, a to, co blisko natury, jest zawsze najlepsze dla człowieka. Idealny stosunek kwasów omeg-6 i -3 względem siebie to największa zaleta oleju z rzepaku. Jest to rzecz, na którą należy zwrócić uwagę w swoim żywieniu, niezależnie od tego, jaką dietę stosujemy. Przez tłoczenie na zimno, nie należy używać go do smażenia potraw, chyba, że zależy nam na bezwartościowym tłuszczu. Najlepszym jego zastosowaniem będzie dodawanie do sałatek; jego smak podkreśli  danie i doda wartościowych składników.

Warto też dodać, że taki olej przyda się nie tylko w kuchni, ale jest też wspaniałym składnikiem domowej pielęgnacji ciała. Olej rzepakowy znajdzie swoje zastosowanie w naturalnych maseczkach do twarzy, włosów czy skóry głowy. Jest delikatny i nie podrażnia, przez może być stosowany do każdego rodzaju skóry.