Wkładanie żywności do specjalnych pojemników

 

Jestem kucharzem w dość znanej i renomowanej restauracji. Codziennie mamy mnóstwo klientów, nie ma praktycznie czasu na odpoczynek, mi się to jednak podoba, ponieważ bardzo lubię gotować, jest to moja pasja, ale też dzięki temu zarabiam spore pieniądze, a ludzie chcą się u mnie szkolić. Nasz lokal posiada nawet trzy gwiazdki Michelina, co jest sporym wyróżnieniem dla kuchni oraz zespołu kelnerskiego. Jesteśmy dumni z naszego osiągnięcia i chcemy pracować dalej, aby utrzymać naszą pozycję w kuchennym światku, ale również aby piąć się i zdobywać kolejne doświadczenia z tym związane.

Żywność zabezpieczona w pojemnikach

Pojemniki na żywnośćJako szef kuchni muszę jednak pilnować w niej porządku, ale także muszę sprawdzać, czy produkty są odpowiednio przechowywane, ponieważ nic nie może się marnować, a urząd sanepidowski sprawdza naszą pracę również pod względem bezpieczeństwa żywności. Najlepszym  sposobem, aby przechowywać produkty i gotowe dania są plastikowe i szklane pojemniki na żywność. Jednak w naszej restauracji przed moim przyjściem do pracy i rozpoczęciem nowej rewolucji w kuchni, zawsze był z nimi problem, bo szybko znikały, niszczyły się czy leżały w zamrażalnikach pełne jedzenia, w sumie nie nadającego się już do podania klientom.  Od kiedy jestem szefem kuchni zawsze mamy puste i czyste pojemniki na żywność, aby móc dać je gościom, jeśli chcą danie na wynos,  lub jeśli otwieramy puszkę z nowym jedzeniem, a nie wykorzystujemy od razu jej całej to przekładamy zawartość do szklanego pojemnika.

W restauracji zawsze warto mieć jakieś pojemniki na żywność w zanadrzu, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy jakiś się przyda do zapakowania dania dla klienta czy odłożenia półproduktów do kolejnego dania. Pojemniki na żywność w restauracji są niezbędne, aby mieć dobrą kuchnię.