Właściwości i zastosowanie kocanki włoskiej

W ogrodach przydomowych bardzo często sadzone są rośliny, które pochodzą z różnych zakątków świata. Wśród nich znajdzie się z pewnością miejsce na niezwykle aromatyczną kocankę włoską. Jest to roślina, która nazywana jest również curry lub maggi ze względu na zapach zbliżony właśnie do tych przypraw.

Uprawa kocanki włoskiej w gruncie lub doniczkach

kocanka włoska hurtZapach liście kocanki włoskiej jest silnie ziołowy i właśnie dlatego przypomina indyjskie curry. Warto mieć taką roślinę w ogrodzie, ponieważ można ją wykorzystać w kuchni do przyrządzania różnych potraw. Przykładowo: kocanka włoska nadaje się idealnie do zup, dań mięsnych, sałatek, twarożków ziołowych, pieczeni. Smak kocanki jest lekko gorzkawy, idealnie wydobywa aromat różnych potraw. Można też suszyć liście kocanki i tworzyć z nich specjalne ziołowe saszetki. Te z kolei będą doskonale odstraszały mole. W sklepach ogrodniczych można kupić takie rośliny jak kocanka włoska hurt w bardzo atrakcyjnych cenach. Roślina z łodygą i kwiatami wykorzystywana jest także do tworzenia suszonych, ziołowych bukietów. W czasie suszenia kocanka traci jednak swój naturalny kolor jak większość roślin. Liście kocanki dodawane są również do kąpieli, bo znajdują się w nich niezwykle aromatyczne olejki roślinne. Olejki nie tylko pięknie pachną, ale też charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Dodatkowo uważa się, że działają przeciwbólowo.

Kocanka włoska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z południa Europy. W związku z tym jest to roślina, która nie lubi zimna. Całoroczna uprawa gruntowa kocanki jest raczej niemożliwa. Dlatego traktuje się tę roślinę jako jednoroczną. Ewentualnie można ją też posadzić w donicach, a na zimę przechowywać w chłodnych, jasnych pomieszczeniach. Kocanka rośnie w postaci zimozielonych krzewinek.