Woda źródłem zdrowia – odwrócona osmoza

Woda to główny „składnik” naszego organizmu. Tak naprawdę w większości składamy się właśnie z niej. Nawet pot, który produkujemy jest wodą, choć można powiedzieć przetworzoną. Od lat bije się na alarm o odpowiednim spożywaniu wody.

Odwrócona osmoza i jej wpływ na zdrowie

perfekcyjna odwrócona osmoza

Zazwyczaj mówi się o dwóch litrach wody dziennie, które powinniśmy spożyć. Tak jednak wcale nie jest. Nadmierna ilość wody w organizmie może nawet nam zaszkodzić, więc absolutnie nie powinniśmy jej pić na siłę. Nie chodzi o to by pić gdy już jesteśmy skrajnie spragnieni, ani wtedy gdy ani trochę nie chce nam się pić. Ja codziennie piję około litra wody i tak raczej pije każdy przeciętny Polak. Wypijam herbatę, jakiś sok oraz trochę wody. Mam takie dni, w których nie wypiję nawet tego litra. Często słyszę, że skoro mamy uzdatnianie wody, to powinniśmy korzystać z tego pełnymi garściami. To trochę tak jakbyśmy posiadali tonę cukierków i postanowili zjeść je wszystkie w dwa dni. Nie ma co się napełniać po brzegi. Spożywanie dwóch litrów wody dziennie to mit, który niestety wciąż pragnie być przez ludzi utrwalany. Jeśli mamy spokojny dzień i siedzimy sobie przed telewizorem, to wcale nie chce nam się tak często pić. Co innego sportowcy i ludzie, którzy mają naprawdę czynny tryb życia. Oni wręcz powinni spożywać dużo wody, by po prostu ją należycie uzupełnić. Woda jest jednak nieocenionym źródłem zdrowia. Ludzie kupuję nawet dodatkowe filtry do wody, by była jeszcze lepsza. Powoli nam jej zaczyna brakować, więc robimy wszystko by nie tracić jej w zbyt dużych ilościach. W grę zaczyna wchodzić na potęgę perfekcyjna odwrócona osmoza. Kiedyś ludzie nie wiedzieli co to filtrowanie wody i pili po postu ze studni. Taka woda ma zupełnie inny smak i można się nią nawet zatruć. Woda musi przejść odżelazianie wody i szereg innych czynności, by była naprawdę dla nas dobra.

Jednak musimy pamiętać o tym, że przede wszystkim ważne jest dbanie o dobry stan higieniczny spożywanej wody. Jest ona naprawdę częstym źródłem wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych.